zaterdag 12 augustus 2017



 Nul emissie (rond)varen op de Amsterdamse grachten


De Amsterdamse rondvaartvloot moet in twee stappen voor 2025 naar ‘nul emissie’;
In 2020 nul emissie varen en voor 2025 ook nul emissie verwarmen en horeca  bedrijven. Dat alles om binnen de grachtengordel  frissere lucht te kunnen inademen want de nul emissie eis geldt alleen daar.

De plannen van de gemeente Amsterdam

De Amsterdamse botenboeren willen daar aan mee werken maar zijn het niet eens met de manier waarop de gemeente dat denkt te realiseren.
De gemeente heeft alle bestaande vergunningen omgezet in een tijdelijke en gaat in 2020 d.m.v. een puntensysteem (af)wegen wie er in aanmerking komt voor een nieuwe vergunning van 10 jaar.

Ondertussen wordt je wel geacht te investeren in milieu zuivere boot(en) maar of die  op de grachten mogen varen hangt af van de gemeentelijke ‘weging’ in 2020.

De doelstelling van uitstootvrij opereren vind ik prima het levert een mooier product op en  we leveren graag  onze bijdrage om de aardse temperatuur stijging
onder de 1,5 º Celcius te houden

Hoe dat mooie uitstoot doel te bereiken met een reëel milieu rendement  -ook buiten de grachtengordel- is een nog onopgeloste kwestie.

De inspanning van Amsterdam Boat Events

We gaan uitstoot vrij varen, verwarmen etc.. Kan dat dan? In principe, ja !

Verreweg het grootste probleem vormt  het duurzaam herladen van elektrische en/of thermische( verwarming) energie. Daar bestaat in Amsterdam en ver daar buiten geen infrastructuur voor. Een autolaadpaal is 16 Amp gezekerd, voor de ca 1000 Amph per boot heb je voor iedere boot een  krachtstroom aansluiting nodig.
Daar moeten we zelf iets op verzinnen want netbeheerder Liander ziet niks in netverzwaring.


Oplossing....?

Er bestaat een oplossing in het klein, de powerbank voor je smartphone. In Noorwegen hebben ze er een in het groot voor een fjordenpont. Lees hierover meer in het artikel op Trouw.nl of bekijk het filmpje op YouTube
 
Iets daar tussenin moet het worden voor onze scheepjes.

Een gigantisch powerbank + een fikse windmolen om benodigde elektriciteit duurzaam op te wekken op de nautisch centraal gelegen kop van het Javaeiland lijkt me wel wat.


 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten